100%-os gyümölcslevek
Ingyenes kiszállítás
15 ezer forint felett
Fekete berkenye rendelés

A fekete berkenyéről

BerkenyeléAz Észak-Amerika keleti részéből származó feketeberkenye (’Aronia melanocarpa’) Európában nagyjából 100 éve van jelen. Örökzöld cserje, amely igen mutatós dísznövényként is termeszthető.

A növény kedveli a napot, termesztéséhez enyhén savas vagy semleges kémhatású talajra van szükség .Ahogy a mondás tartaj, „Általában megterem ott, ahol a málna is”.

Viszonylag vízigényes növény, hogyha termesztünk fekete berkenyét, ügyeljünk arra, hogy  a száraz időszakokban öntözést igényel! A fagyokat jól tűri, azonban a meszes talajt már nem tolerálja. Meszes talajon is megterem ugyan, de a levelei elsárgulnak, a termés minősége pedig romlik majd. 

A „bokorszerű” fekete berkenye magassága elérheti maximális esetben a 4 métert is. Átlagosan 1-2 méter magasra „kúszik fel).
Gyökerei gyorsan fejlődnek. Az ágai kissé kuszák és szerteágazóak, ügyelni kell a metszésére és az igazítására. A levelek szép vöröses színűek.

A tavasz végéhez közeledve (április-május) kezd virágozni. A virágai illatosak és nyár végéig folyamatosan kinyílnak. A feketeberkenyét szép virágzata teszi igazán mutatós dísznövénnyé! Termesztése különleges növényvédelmet nem igényel.

A termése bogyós termés, fekete árnyalatú, formája nagyon hasonlít a csipkebogyóhoz. A termések egyszerre érnek be, így a betakarítás egy időben történhet.
A termések átmérője 7 és 15mm között változik, átlagos tömege 1-1,6g. Az érett termések egyik ismertetőjele, hogy belsejükben 5 jól fejlett magot találni.

A fekete berkenye fajáti:

Nero: Az egykori Csehszlovákiában „állították elő”. Közepes méretűre megnövő laza vázágú bokrai enyhén nyűjtottak. Gyümölcse természetesen fekete színű, azonban látni rajta a szürkés viaszbevonatot. Bő termésű, termését főleg a konzervipar hasznosítja.

Rubina: Magyarországon Dr. Porpáczy Aladár nemesítette meg 1979-ben a Fertődön. A  szintén közepes méretű bokor bogyója fekete alapszínű, hamvas viaszbevonattal. Dzsemekhez, szörpökhöz, tejipari termékekhez (joghurtok)  használják. Nevét onnan kpta, hogy savas közegben a festékanyaga szép rubin színt kölcsönöz.

Viking: Skandináviádból szármzó (finn) fajta. A bokor mérete megegyezik az előző fajtákkal, Konzervipari célokra használják.

A fekete berkenye bogyókat sokféle módon felhasználják. Legnépszerűbb formája a folyamatosan terjedő gyümölcslé.
Főként a héjában lévő növényi színezőanyagot felhasználják élelmiszerek színezésére: például eperlekvárhoz adagolják,  a lekvár színét intenzívebbé és tartósabbá teszi. Magából a ’berkenyéből’ dzsemet is főznek, de készítenek belőle kompótot vagy szörpöt is, szokták joghurtokhoz is hozzáadni.

Az átpasztírozott gyümölcsöket vadételek mellé kísérő köretként is tálalják.

A fekete berkenyét a gyógyszeripar vérnyomást szabályozó valamint idegbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek alapanyagként használja.

Még meglepőbb azonban, hogy zamatos és finom bor, illetve likőr is készíthető belőle.

Bár termesztik ültetvényeken is, és világszerte ismert gyümölcs, a feketeberkenye azon kevés gyümölcs egyike, amelyeket önmagában nem igazán szokás fogyasztani fanyar íze miatt.

Berkenyelé

Ide érdemes továbblépni az oldalon:

Berkenye

BERKENYELÉ ár:
Fekete berkenye
100%-os » 1000ml
= 3 571 ft / üveg
Megnézem a többi termék árát »

Jogi nyilatkozat (Prominent Disclaimer): Az oldalon megtalálható információk, oktatási célt szolgálnak. Kérjük ne kizárólag ezen az oldalon feltüntetett információkra támaszkodjon és a termék használata és fogyasztása előtt mindíg olvassa el a címkén feltüntetett figyelmeztetéseket, adagolási javaslatokat. Kérem vegye figyelembe, hogy az oldalon taglalt termékek, nem helyettesitík a vegyes étrendet és a változatos életmódot. Bármely készítményre való allergia esetén, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Nyilatkozunk arról, hogy a termékeken feltüntetett alkalmazásra és fogyasztásra vonatkozó információk, megegyeznek az ezen a weboldalon feltüntetett információkkal. Kérjük vegye figyelembe, hogy az oldalon megtalálható információk, az egészségügyi hatóságok által nem ellenőrzöttek. Kérjük vegye figyelembe, hogy az aktuális hatályban lévő magyarországi és közösségi törvények alapján, az étrend-kiegészítők és élelmiszerek nem rendelkeznek semmilyen gyógyhatással, így nem alkalmasak betegségek kezelésére, vagy megelőzésére. A weboldaon feltüntetett információk, reklám és hivatkozási céllal kerültek feltüntetésre és nem helyettesítik egy orvos, egy gyógyszerész vagy egy engedéllyel rendelkező természetgyógyász tanácsát. Ne használja az oldalon lévő információkat öndiagnózisra.

BioFitness.hu © Minden jog fenntartva