Az Észak-Amerikában őshonos fekete berkenye, vagyis az arónia az 1800-as években jelent meg Európában. Az indiánok ekkor már évszázadok óta használták gyógyászati célokra és húsok tartósításához is. A fekete berkenyét a potawatomi indiánok elsősorban megfázás kezelésére használták, szárítva, gyakran kenyérrel fogyasztották. A belőle készült teát borogatásként alkalmazva sebeket gyógyítottak.
A fekete berkenyét napjainkig számos vizsgálatnak vetették alá, ezeknek köszönhetően a népszerűsége egyre nőtt. Gyümölcsléként való forgalmazása mellett ma már ételek, italok alapanyagként is rendszeresen felhasználják. (1.)
Vitaminok: A fekete berkenye bővelkedik A-, B2-, B6-, B9- (folsav), C- és E-vitaminban, megtalálható benne az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin is. 100 gramm fekete berkenye a napi szükséges C-vitamin mennyiség 35%-át biztosítja.
Ásványi anyagok: A legtöbbet kalciumból tartalmaz, de jelentős benne a magnézium, a mangán, a vas és a cink mennyisége is.
Antioxidánsok: A leggazdagabb forrása az antocianinnak. Ez a flavonoid bizonyítottan hatékony a daganatok ellen, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Megtalálható benne a zeaxantin, a lutein és a béta-karotin, melyek a bőrt és a szemet védik a szabadgyökök okozta károsodástól. A fekete berkenye antioxidáns értéke a gyümölcsök közt az egyik legmagasabb. (2.)
A gyakori vizelési ingerrel és fájdalommal járó gyulladásokat hatékonyan csökkenti. Magas kínasav tartalmával megelőzheti az E.coli baktérium okozta fertőzés kialakulását.
A fekete berkenye közismerten hasznos a keringési rendszer számára. Hatóanyagai csökkentik a gyulladásokat, magas antioxidáns tartalmával védi a szívet és az ereket a sejt károsodástól, csökkenti a magas vérnyomást és a rossz LDL-koleszterinszintet. (3.)
A fekete berkenyéről kimutatták, hogy nem emeli meg a vércukorszintet, sőt, csökkenteni is képes azt. A diabétesz megelőzéséhez és kezeléséhez egyaránt érdemes fogyasztani, csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is. (4.), (5.), (6.)
A fekete berkenye antioxidánsai védik a gyomrot. Segítségével kezelhetők a gyomorproblémák, mint a gyomorfekély vagy a hasmenés.
Aki rendszeresen fogyaszt fekete berkenyét, biztos lehet benne, hogy a megfázás és az influenza nem fog gondot jelenteni számára. Az arónia harcol a baktériumok és vírusok ellen, fokozza a szervezet ellenálló képességét.
A gyulladások megszüntetésével a fekete berkenye csökkenti a krónikus betegségek (cukor-, szívbetegség, ízületi gyulladás) kockázatát.
Napi javasolt: 2 alkalommal 30 ml. 1 üveg 15 napra elegendő adagot tartalmaz.
Fogyasztási mód: a berkenyelé ital iható önmagában, de keverhető más italokkal is.
Ekkor a legjobb: étkezés előtt vagy után legalább 30 perccel a leg ideálisabb a bevitele.
Tárolás: felbontás után hűtőben tárolja és célszerű 15 napon belül elfogyasztani.
Tudományos kutatások elsősorban a vastagbélrák elleni hatékonyságát vizsgálták. (7.), (8.)
Magas béta-karotin tartalma miatt a fekete berkenye védi a szem egészségét, csökkenti a szürkehályog kockázatát. A zeaxantin és a lutein révén megelőzi a makula degenerációt és szemgyulladás ellen is hatékony.
A fekete berkenye, vagyis az arónia méltán sorolható a szuperfoodok közé, így egyre népszerűbb gyümölcs hazánkban is. Ez persze nem is csoda, hiszen nagyszerű forrása a vitaminoknak és az antioxidánsoknak, minek köszönhetően számos módon támogatja szervezetünk egészséges működését. (9.)
A fekete berkenye jelentős mennyiségű B-vitamint tartalmaz, B2-, B3- és B6-vitamin is van benne. A B-vitaminok abszolút létfontosságúak számunkra, mivel szükségesek az anyagcsere-folyamatokhoz, a sejtek energiaellátásához, de agyunk és bőrünk sem nélkülözheti őket.
A B3-vitamin részt vesz a növekedésben és a szaporodásban, de a bőr, a körmök és a szájüreg egészségét is támogatja. Továbbá javítja a keringést, csökkenteni tudja a vérnyomást, illetve kulcsfontosságú az idegrendszer működéséhez is.
A B6-vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék és a zsírok megfelelő felszívódásához, ahogy a vörösvérsejtek termeléséhez is, valamint elősegíti a nukleinsavak, pontosabban a DNS és az RNS előállítását is.
A fekete berkenye tartalmaz jelentős mennyiségű C-vitamint is, mely köztudottan az egyik legfontosabb vitamin immunrendszerünk megfelelő működése és erőssége szempontjából. A C-vitamin nem csak az ellenálló képességet növeli hatékonyan, hanem erős antioxidáns hatásával védelmezi a sejteket a szabadgyökök romboló tevékenységétől.
Szintén jelen van az aróniában egy másik fontos antioxidáns, nevezetesen az E-vitamin, amely az oxidációs folyamatok gátlásával lassítja az öregedési folyamatokat testünkben, mely alapvető fontosságú egészségünk és fiatalosságunk megőrzésének szempontjából.
A gyümölcsök közül a fekete berkenye tartalmazza a legnagyobb mennyiségű P-vitamint, ami fokozza a vérkeringést, javítja a sejtek falán végbemenő anyagcserét, valamint a K1-vitaminnal együtt szükséges az optimális véralvadáshoz.
Az arónia antioxidáns erejét növeli a benne lévő antocianin, proantocianin és a karotinoidok. (10.), (11.)
A fekete berkenyében lévő pektin különösen hatékonyan képes eltávolítani a bélrendszerből a méreganyagokat, köztük a radioaktív stronciumot és kobaltot is.
A fekete berkenye ezen felül közismert koleszterinszintet csökkentő, értágító, trombózisellenes, szíverősítő, gyulladáscsökkentő és vércukorszintet szabályozó hatásairól is. Ez utóbbi miatt kifejezetten ajánlott az arónia fogyasztása cukorbetegek számára. (12.), (13.)
1 db = 3.971 ft • 5+1 ajándék = 19.721 ft (-20%)
Copyright © Biofitness.hu, 2010 - 2024 • Mannavita: Az egészség legyen veled